Een malariavrije wereld in 2030 met Care Plus

Help mee!

Help mee in de strijd tegen malaria

Malaria is nog altijd één van de dodelijkste ziekten ter wereld. Malaria heeft een grote impact op mensenlevens, levensonderhoud en de vooruitgang van landen. Als je graag mee wilt doen aan onze strijd tegen malaria of als je suggesties of ideeën hebt, horen we graag van je! Je kunt ons bereiken via het contactformulier.

Malaria is nog steeds de grootste ‘killer’- infectieziekte

Iedere dag worden we overstelpt met cijfers en grafieken, over corona welteverstaan. Een virus dat momenteel de wereld overgaat en buitengewoon veel (media) aandacht krijgt. Corona heeft verstrekkende gevolgen voor de sociale en economische balans op wereldniveau. Maar wist je dat malaria nog steeds de grootste ‘killer’-infectieziekte ter wereld is? En dat we dit te danken hebben aan het dodelijkste dier in de wereld: de mug?

Tijgermug

Een persoonlijke noot van Arnoud Aalbersberg, Chief Mosquito Officer

Malaria is nog steeds één van de dodelijkste ziektes met jaarlijks ruim 405.000 doden (vooral kinderen onder de 5 jaar en dit aantal is helaas weer stijgend) en ruim 200.000.000 (dat is 200 miljoen getelde) besmettingen per jaar. Dit betreft zeker een onderrapportage. Niet alle geïnfecteerden vinden (tijdig) een ziekenhuis waar de diagnose gesteld kan worden. Laat staan dat er een tijdige behandeling gestart kan worden.

Op 25 april is het Wereld Malaria Dag. Ieder jaar op deze ene dag staat malaria op wereldwijde schaal in de picture. Dat wil overigens niet zeggen dat malaria dan evenveel (media) aandacht krijgt als corona. Sterker nog, het sneeuwt dit jaar volledig onder. En dat is best wel raar.

Corona Malaria
Aantal besmettingen > 2,4 miljoen > 228 miljoen
Aantal sterfgevallen 165.000 > 435.000
Leeftijd 95% > 70 jaar 95% < 5 jaar
Reeds aanwezige chronische klachten bij dodelijke slachtoffers 99% 0%*
Besmettingsgebied Wereldwijd (Sub)tropen
Type gebied Ontwikkelde landen (rijk) Ontwikkelingslanden (arm)
Grootste besmettingshaard USA (> 30%) Nigeria (24%)

* Anders dan mogelijke ondervoeding en mogelijke afwijkende hygiënische omstandigheden

De conclusie uit deze tabel:

Iedere 2 minuten sterft er een kind (zonder andere chronische gezondheidsklachten) aan malaria. Waarom staat dit niet op alle nieuwsites met dagelijkse updates?

Het antwoord is triest en shocking tegelijk: het is ‘not in my backyard’. Het raakt de rijke landen niet! Daarom is het nauwelijks in de media, wordt er weinig aandacht aan gegeven en wordt er onvoldoende gezocht naar een wereldwijde duurzame oplossing.

Malaria is een vermijdbare ziekte

Ik denk daar heel anders over. Bij Travel Health Group denken we daar heel anders over. Bij Care Plus® denken we daar heel anders over. Malaria is een vermijdbare infectieziekte. Immers, als je niet gebeten wordt door de mug die met de malariaparasiet in haar lijf rondvliegt, krijg je géén malaria. Het is dus goed te voorkomen. Vandaar ook ons grote belang bij educatie en focus op preventie!

Laten we nu wél eens malaria in het nieuws zetten, al is het alleen maar op 25 april, Wereld Malaria Dag. Het thema is “zero malaria starts with me”. Ik trek me dat aan. Iedereen kan zich dat aantrekken. Er zijn vele initiatieven op internet te vinden die een bijdrage leveren aan “zero malaria”. Bij Travel Health Group/Care Plus® hebben we al jaren een duidelijke visie: “een malariavrije wereld in 2030”. In 2015 hebben we, destijds in lijn met de doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie, dit doel nog concreter gemaakt. Voor dit doel zet ons team iedere dag de wekker en weten we zakenpartners te enthousiasmeren.

Wij hebben dit voor onszelf heel concreet gemaakt: 1% van onze omzet gaat naar dit hogere doel om de wereld malariavrij te maken in 2030. Concreet doen wij die met onze Buy One Give One-campagne. Iedereen die een Care Plus® product koopt, bijvoorbeeld een klamboe of een Anti-Insect product, zorgt dat wij hiermee gezinnen kunnen beschermen in malariagebieden door daar geïmpregneerde en geprinte muskietennetten te verdelen. Ook ondersteunen we innovaties en toepasbaar wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan ons hogere doel. Tenslotte faciliteren wij de wekelijkse nieuwsbrief (Malaria World), gemaakt door jonge wetenschappers in Kenia, die naar meer dan 9.000 malariaprofessionals in de wereld gaat.

World map Malaria Incidence 1990-2017

Minimaal 1 dag per jaar aandacht voor malaria?

Mag ik jullie vragen minimaal 1 dag per jaar malaria als belangrijkste cijfer te zien? In ieder geval op 25 april? Beter is er iedere dag aandacht voor malaria. Nog beter is weten hoe je zelf kan bijdragen aan een malariavrije wereld in 2030! Heb je hier zelf ideeën over? Laat het ons weten via ons contactformulier.

Arnoud Aalbersberg, Chief Mosquito Officer.
23 april 2020