Malaria Free World logo

Een malariavrije wereld in 2030

Care Plus logo
Bij Care Plus® streven wij naar een malariavrije wereld in 2030. Dit is een zeer ambitieuze doelstelling die ons team en onze partners drijft. Met ons programma ‘Buy One, Give One’ draag je met de aankoop van een Care Plus® product bij aan onze strijd tegen malaria. Met dit programma en de hulp van onze partners zijn wij hard op weg om onze doelstelling te behalen.

Help je mee in de strijd tegen malaria?

Dit jaar lanceert Care Plus® het eerste Malaria Impact Report. Met dit rapport willen we de (vermijdbare) infectieziekte extra onder de aandacht brengen en laten zien wat het ene bedrijf met behulp van haar klanten kan bijdragen.

In het Malaria Impact Report lees je alles over malaria en de impact van een beet van deze mug. Ook vertellen we je meer over de strijd tegen malaria, onze partners en de resultaten die we tot nu toe hebben behaald. Wist je bijvoorbeeld dat we in 2020 13.200 mensen tegen deze gevaarlijke mug hebben beschermd, waaronder 6.600 kinderen? Bekijk interviews met onder meer Arnoud Aalbergsberg (Chief Mosquito Officer bij Care Plus®) en verschillende partners, succesverhalen van de lokale bevolking of video’s waarin we nemen u mee tijdens onze outreaches en het productieproces van de netten.

Malariaslachtoffers per jaar

Malaria doden per jaar

Netten uitgedeeld (2021)**

Mensen beschermd (2021)**

*Op basis van de aanname dat er gemiddeld 4 mensen onder een net liggen.
**Via het Buy One, Give One programma.

Malaria is nog steeds een van de dodelijkste ziekten ter wereld, met meer dan 228 miljoen slachtoffers en ongeveer 405.000* sterfgevallen per jaar, voornamelijk kinderen onder de 5 jaar. Deze infectieziekte betekent ook dat kinderen niet naar school kunnen gaan, gezinnen kunnen niet in investeren hun toekomst, en gemeenschappen zicht niet kunnen ontwikkelen. Malaria heeft een grote impact op mensenlevens, levensonderhoud en de vooruitgang van landen.

*Bron: World Health Organisation

Mosquito on finger

Malaria en muggen

Malaria kan worden overgedragen door een beet van de vrouwelijke mug. Deze mug is actief tussen zonsondergang en –opgang. Malaria wordt veroorzaakt door een infectie met de Plasmodium parasiet.

Buy One, Give One for a Malaria Free World

Buy One, Give One

Klamboes redden levens. 1% van elke Care Plus® aankoop gaat naar ons hogere doel om de wereld malariavrij te maken in 2030. Help je mee in de strijd tegen malaria?

Printed mosquito net by Twiga Ventures

Onze partners

Oeganda is een van de 10 landen waar Malaria nog steeds een groot probleem is. Daarom is Care Plus® hier een lokale actie begonnen om de lokale bevolking te beschermen. Onder andere door geïmpregneerde netten uit te delen.

Wereldmuggendag

Wereldmuggendag is opgericht als eerbetoon aan de ontdekking van de link tussen mensen, muggen en malaria. De Britse arts Ronald Ross ontdekte op 20 augustus 1897 dat malaria op mensen wordt overgedragen door besmette muggen. Voor dit werk won hij in het jaar 1902 de Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde. Sindsdien is 20 augustus uitgeroepen tot Wereldmuggendag.

Wereldmuggendag heeft als doel om mensen bewust te maken van de risico’s van een muggenbeet, hoe dit kan worden voorkomen en om geld in te zamelen voor onderzoek naar de genezing van malaria. Het is uiteraard ook een eerbetoon aan het baanbrekende werk van Sir Ross en wetenschappers die hem hebben gevolgd.

Photo of Ronald Ross

Wereld Malaria Dag

Wereld Malaria Dag is opgericht in mei 2007 door de World Health Assembly, het besluitvormende orgaan van de Wereldgezondheidsorganisatie. De dag werd opgericht voor “educatie en het begrijpen van malaria” en informatie te verspreiden over “de jaarlijkse intensieve implementatie van nationale malariabestrijding strategieën, inclusief activiteiten gericht op malariapreventie en -behandeling in endemische gebieden”.

Naast educatie is Wereld Malaria Dag ook een mooi moment om terug te blikken op behaalde resultaten. In de afgelopen twee decennia zijn wereldwijd in totaal 7,6 miljoen levens gered van malaria, waarvan 94% in Afrika.

Nadat Europa in 1975 officieel malariavrij werd verklaard door de Wereldgezondheidsorganisatie, volgden daarna andere landen. Zo is Algerije nu officieel malariavrij verklaard dankzij de inzet van professionele teams en goede en gratis gezondheidszorg in het land. Hierdoor konden snel goede preventieve maatregelen bij malaria-uitbraken worden ondernomen. Ook in Sub-Sahara Afrika zijn er positieve ontwikkelingen. Veel meer zwangere vrouwen en kinderen slapen hier onder geïmpregneerde netten, van 3% in 2000 tot 52% in 2019.

Totdat de wereld vrij is van malaria, is aandacht vragen voor de dodelijke ziekte nodig. Bij voorkeur elke dag, maar minimaal één keer per jaar op Wereld Malaria Dag. Wereld Malaria Dag is elk jaar op 25 april.

*Source: World Health Organisation